auror: AKO S.A.
Pyszne ciasto piernikowe biszkoptowo-tłuszczowe z delikatną masą makową przełożone prażonymi powidłami śliwkowymi, udekorowane polewą czekoladową.
RECEPTURA
Składniki
2000 g Ciasto piernikowe AKO
700 g jaj
600 g oleju
200 g wody
---------------------------
Razem 3500 g
1000 g Masa makowa AKO
400 g białka jaj
200 g żółtka jaj
50 g cukru
---------------------------
Razem 1650 g
2500 g powideł śliwkowych
300 g polewy czekoladowej
Razem surowce 7950 g
Ubytki produkcyjne 800 g
Masa gotowego wyrobu 7150 g
Sposób wykonania
Składniki ciasta mieszać razem na średnich obrotach przez ok. 3 minuty, wyłożyć na 2 blachy 40/60, w tym jedną z wysokim rantem. Następnie białko ubić z cukrem wymieszać z żółtkiem i masą makową, tak przygotowaną masę wyłożyć delikatnie na spód piernikowy w wyższej ramce. Blat z masą makową piec w temp. 1900C przez około 30 minut, a drugi blat (bez masy makowej) piec przez ok.15 minut.
Powidła śliwkowe uprażyć i wyłożyć gorące na zimny blat piernikowo – makowy. 500 g powideł zostawić do wykończenia ciasta.
Na warstwę z powideł położyć drugi blat i całość ciasta wysmarować pozostałą częścią powideł śliwkowych.
Ciasto schłodzić i udekorować polewą czekoladową.