...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Piernikowe chatki - ZSZ Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl.

autor: Monika Kwas, kl. I, Angelika Rejmanowska, kl. II, ZSZ Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl., kwalifikacja: technologie produkcji cukierniczej, nauczyciel: Alicja Szajny-Flak, opis technologiczny: Mirosława E. Bełza

RECEPTURA

Ciasto
600 g mąki pszennej typ 550
250 g masła
200 g ciemnego cukru trzcinowego
7 łyżek płynnego miodu (może być sztuczny)
1,5-2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy piernikowej-bukiet

Do dekoracji
1 szt. białko
1-1,5 szklanki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE
Masło, cukier oraz miód podgrzać i mieszać do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić. Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy i wymieszać. Dodać przestudzoną masę z miodu, cukru i masła i wyrobić ciasto.

Jeśli masa będzie zbyt krucha, można dodać łyżkę miodu. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm i wykrawać według szablonów wymiarowe ściany domków. Poszczególne elementy wykrawać na lekko posypanej mąką stolnicy i przenosić na blachy wyłożone pergaminem. Wykroić otwory na drzwi i okna domków. Ciasto piec w temp 180oC przez ok. 12 minut. Po schłodzeniu elementy domku połączyć lukrem.

Lukier do dekoracji: białko napowietrzyć z cukrem pudrem na gęstą, ale plastyczną masę, którą wykonujemy dekoracyjne wzorki na domkach.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji