...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Piernikowe chatki - ZSZ Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl.

autor: Monika Kwas, kl. I, Angelika Rejmanowska, kl. II, ZSZ Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl., kwalifikacja: technologie produkcji cukierniczej, nauczyciel: Alicja Szajny-Flak, opis technologiczny: Mirosława E. Bełza

RECEPTURA

Ciasto
600 g mąki pszennej typ 550
250 g masła
200 g ciemnego cukru trzcinowego
7 łyżek płynnego miodu (może być sztuczny)
1,5-2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy piernikowej-bukiet

Do dekoracji
1 szt. białko
1-1,5 szklanki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE
Masło, cukier oraz miód podgrzać i mieszać do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić. Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy i wymieszać. Dodać przestudzoną masę z miodu, cukru i masła i wyrobić ciasto.

Jeśli masa będzie zbyt krucha, można dodać łyżkę miodu. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm i wykrawać według szablonów wymiarowe ściany domków. Poszczególne elementy wykrawać na lekko posypanej mąką stolnicy i przenosić na blachy wyłożone pergaminem. Wykroić otwory na drzwi i okna domków. Ciasto piec w temp 180oC przez ok. 12 minut. Po schłodzeniu elementy domku połączyć lukrem.

Lukier do dekoracji: białko napowietrzyć z cukrem pudrem na gęstą, ale plastyczną masę, którą wykonujemy dekoracyjne wzorki na domkach.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji