autor: Monika Kwas, kl. I, Angelika Rejmanowska, kl. II, ZSZ Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl., kwalifikacja: technologie produkcji cukierniczej, nauczyciel: Alicja Szajny-Flak, opis technologiczny: Mirosława E. Bełza
RECEPTURA
Ciasto
600 g mąki pszennej typ 550
250 g masła
200 g ciemnego cukru trzcinowego
7 łyżek płynnego miodu (może być sztuczny)
1,5-2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy piernikowej-bukiet
Do dekoracji
1 szt. białko
1-1,5 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Masło, cukier oraz miód podgrzać i mieszać do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić. Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy i wymieszać. Dodać przestudzoną masę z miodu, cukru i masła i wyrobić ciasto.
Jeśli masa będzie zbyt krucha, można dodać łyżkę miodu. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm i wykrawać według szablonów wymiarowe ściany domków. Poszczególne elementy wykrawać na lekko posypanej mąką stolnicy i przenosić na blachy wyłożone pergaminem. Wykroić otwory na drzwi i okna domków. Ciasto piec w temp 180oC przez ok. 12 minut. Po schłodzeniu elementy domku połączyć lukrem.
Lukier do dekoracji: białko napowietrzyć z cukrem pudrem na gęstą, ale plastyczną masę, którą wykonujemy dekoracyjne wzorki na domkach.