autor: mistrz cukiernictwa Krzysztof Wysłucha, Cukiernia Wysłucha
Zakład Piekarsko-Cukierniczy Wysłucha
RECEPTURA na dwa torciki
Ciasto makowe
750 g ECO TRADE Makowe
330 g jaj
300 g oleju
90 g wody
Wszystkie składniki na ciasto makowe połączyć na wolnych obrotach, mieszając ok. 3 min.
Wylać w rant okrągły o średnicy 26 cm, wypiec w temp. 180oC przez ok. 50 -55 minut.
Piernik
750 g ECO TRADE Super piernik
300 g jaj
150 g oleju
230 g mleka
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach ok. 3 min. Wylać w rant okrągły o średnicy 26 cm, wypiec w temp. 180oC przez ok. 50-55 min.
Krem śmietankowo- śliwkowy
1000 g śmietany 30%
20 g żelatyny
150 g cukru
150 g wody
150 g suszonych śliwek
150 g śliwowicy
150 g pasty Mec3 PRUGNA
Suszone śliwki zalać śliwowicą, najlepiej dzień wcześniej. Śmietanę ubić i dodać rozpuszczoną żelatynę z cukrem i pastą śliwkową. Następnie do kremu dodać pokrojoną śliwkę.
Zamsz
500 g ECO TRADE Krem Musso White
150 g oleju
Rozpuścić krem i dodać olej. Wymieszać.
PRZYGOTOWANIE
Z piernikowego korpusu wykroić dwa blaty, wyłożyć w ranty i nasączyć śliwowicą pozostałą po suszonych śliwkach. Nałożyć krem śmietankowo-śliwkowy. Z makowego korpusu wykroić cztery blaty. Nałożyć jeden wykrojony uprzednio blat makowy, następnie kolejną warstwę kremu i ostatni blat ciasta makowego. Wyrównać kremem i zmrozić. Na zmrożony tort nanieść zamsz i udekorować, nawiązując do świąt Bożego Narodzenia.