...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Mistrz Branży, materiał promocyjny

Semifreddo - świąteczna niespodzianka

autor: Tomasz Szypuła

RECEPTURA

Lody z miodowej czekolady
0,15 g czekolady miodowej Callebaut
0,05 g czekolady 54%
0,1 g cukru
0,025 g miodu spadziowego
0,64 g mleka 3,2%
0,035 g bazy mlecznej 50

Łączymy cukier i bazę mleczną 50. Mleko podgrzewamy do 35oC i dodajemy suche składniki. Mieszając, podgrzewamy do 85oC. Następnie schładzamy do 55oC. Dodajemy odważoną czekoladę i miód. Po minucie miksujemy przez ok. 2 minuty zanurzeniowym blenderem. Schładzamy do 4oC. Po godzinie zamrażamy w maszynie do lodów. Gotowe lody wyciągamy do kuwety i nie szokujemy, ponieważ będziemy ich używać do warstw deseru.

Żelka pomarańczowo-goździkowa
0,06 g soku pomarańczowego
0,01 g soku z cytryny
0,03 g cukru
0,001 g żelatyny w listkach
0,05 g wody do żelatyny
0,003 g goździków

Połowę soku połączonego z goździkami i cukrem podgrzewamy do 90oC. Następnie szczelnie przykrywamy, aby wydobyć aromat i smak goździków (przez ok. 90 min). Namaczamy żelatynę. Po upływie czasu potrzebnego na infuzję sok z goździkami podgrzewamy do 60oC. Dodajemy namoczoną żelatynę, następnie pozostały sok pomarańczowy i cytrynowy, łączymy. Porcjujemy do wybranych form.

 

Mus kokosowo-daktylowy
0,1 g mleczka kokosowego
0,05 g mleka 3,2%
0,05 g pasty kokosowej
0,25 g bezy włoskiej
0,55 g podbitej śmietanki
0,01 g żelatyny w listkach
0,05 g wody do żelatyny
0,1 g pokrojonych daktyli

Mleko, mleczko kokosowe i pastę kokosową łączymy w temp. 50oC. Następnie dodajemy namoczoną żelatynę, łączymy. Dodajemy podbitą śmietankę (na dwa razy). Na koniec wsypujemy posiekane daktyle.


 

Sable (kruche ciastko)
0,06 g masła
0,067 g cukru trzcinowego
0,02 g żółtka
0,068 g mąki
0,001 g soli

Odważyć składniki i połączyć. Rozwałkować w dwóch pergaminach na 4 mm. Schłodzić, wykroić odpowiednie kształty. Odpiekać w 170oC przez 10 min.

Sposób przygotowania
W zależności od przewidzianej formy zaczynamy od złożenia środka. Wylewamy żelkę. Przymrażamy w szokówce. Na żelkę porcjujemy lody miodowe i zamrażamy. Przygotowujemy mus kokosowo-daktylowy. Przekładamy do większej formy. Wkładamy do szokówki na ok 4 min. Po wyciągnięciu wciskamy zmrożony środek miodowo-pomarańczowy i zamykamy pozostałym musem. Całość zamrażamy. Gotowy wyciągamy z formy. W zależności od pomysłu wykańczamy zamszem lub glasagem. Deser wydajemy, gdy osiągnie temp. -8oC.

 

 


Tomasz Szypuła – technolog i pasjonat lodziarstwa, autor bloga „Lodowe Inspiracje” w portalu iLody.pl

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji