...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Sugarcrafting z Angeliką Chwyć: Kwiatowe wzory

Kwiaty to ponadczasowy motyw dekoracji cukierniczych. Rozmaitość technik i surowców pozwala uzyskać różne efekty – od szprycowanych kremem maślanym po mozolnie odtwarzane w masie cukrowej.

Dziś zabieram was w świat kwiatowych wzorów, by przypomnieć popularną, choć rzadko stosowaną technikę, która daje nieskończone możliwości twórcze. Stwórz własne wzory, które staną się niezwykłym dodatkiem do twoich dekoracji. To wspaniała zabawa!

Surowce i akcesoria:
• biała masa cukrowa (Saracino)
• różowa masa cukrowa lub różowy barwnik
• silikonowy wałek
• patyk do szaszłyków
• nożyk (sam wkład)
 


zbliż



Przygotuj dwa kawałki masy (biały i różowy) i rozwałkuj. Proporcje kolorów mogą być różne, ważne, aby oba były tej samej grubości [1]. Nałóż jedną masę na drugą, robiąc niewielką zakładkę, i rozwałkuj [2, 3]. Zrób kolejne nieduże zakładki, powtarzaj tę czynność do momentu, aż powstanie płynne przejście koloru [4, 5]. Podczas wałkowania wydłużają się również boki, dlatego po złożeniu masy należy zmniejszyć jej szerokość (patrz na strzałki) [6, 7].


zbliż



Ściśnij masę do środka i zroluj [8, 9]. Uformuj wałek – w jego przekroju widać przejście obu kolorów [10]. Rozwałkuj cienko białą masę i owiń nią wałek [11], nadmiar odetnij. Tak powstałe elementy rozwałkuj na cieńsze i dłuższe, a następnie podziel na 3 części [12].


zbliż


Każdą część podziel następująco: pierwszą na 2 kawałki, drugą na 3 kawałki, trzecią na 4 kawałki. Wałki będą różnić się grubością, ale powinny mieć taką samą długość. Rozgnieć każdy wałek po całości w taki sposób, aby kolor biały był u góry. Boki/ krawędzie powinny być znacznie cieńsze [13]. Wybierz jeden z węższych elementów, który będzie środkiem, owiń nim patyczek do szaszłyków [14, 15]. W miejscu widocznego zakończenia elementu dodaj kolejny kawałek, tak aby dotykał linii środkiem [16]. Nakładaj kolejne fragmenty aż do największego [17]. Kiedy połączysz wszystkie elementy, dodaj cienkie białe wałki na łączeniach [18].


zbliż


Pomogą one utrzymać kształt płatków zewnętrznych. Tak przygotowany wzór rozwałkuj i podziel na dwa różnej wielkości [19]. W ramach treningu wykonaj kolejny wzór, tym razem zrób więcej płatków [20]. Pamiętaj, aby wszystkie gotowe wałki obłożyć folią. Przed użyciem potnij wzorki nożykiem na bardzo cienkie plastry [21]. Przyklejaj je na przygotowany wcześniej kawałek masy lub nakładaj bezpośrednio na deko­racje czy tort [22]. Delikatnie wyrównaj wzorek za pomocą silikonowego wałka, tak aby go nie rozciągnąć [23].

 

Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – w tym cyklu artykułów Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze https://www.facebook.com/angelika.chwyc , podzieli się z Wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.


Światowej klasy ekspertka zaprezentuje:
- autorskie techniki dekorowania,
- ciekawe eksperymenty z surowcami,
- niezbędne narzędzia i akcesoria, które ułatwiają pracę dekoratorom.

Zobacz numery Mistrza w których były artykuły z tego cyklu | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |


Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji