...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Szarlotka, pigwa i trawa żubrowa

autor: Michał Iwaniuk – Pastry Chef w Czekolada Cafe w Airport Hotel Okęcie w Warszawie.

RECEPTURA

Kruszonka cynamonowa
100 g masła
100 g mąki migdałowej
100 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
1 g cynamonu
175 g białej czekolady
20 g oleju rzepakowego

Z masła, mąki migdałowej, mąki pszennej, brązowego cukru i cynamonu przygotować kruszonkę i odpiec w 180oC przez 15 min. Po wystudzeniu wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i olejem. Wykładać ringi o szerokości 8 cm (ok. 20 szt.).

Prażone jabłka
450 g jabłek pokrojonych w kostkę
80 g cukru
40 g soku z cytryny
4 g żelatyny
1 g trawy żubrowej
50 g rodzynków

Trawę żubrową i rodzynki zagotować w 150 ml wody. Odstawić na 30 min. Podsmażyć jabłka z cukrem i sokiem. Wywar odsączyć i zredukować do 80 g. Rozpuścić żelatynę, połączyć z jabłkami i rodzynkami. Zamrozić w insertach – półkule.



 

Mus cynamonowy
4 szt. kory cynamonowej
150 g śmietany
400 g białej czekolady
100 g nalewki z pigwy
20 g żelatyny
500 g ubitej śmietany

Zrobić infuzję śmietany i kory cynamonowej przez 24 godz. Infuzję podgrzać, zalać czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Dodać nalewkę i połączyć z ubitą śmietaną.

Glace waniliowy
75 g wody
150 g cukru
150 g glukozy
100 g śmietany
60 g masy żelatynowej
150 g białej czekolady
Wanilia

Wodę, cukier, glukozę i śmietanę zagotować do temp. 103oC. Zalać czekoladę i rozpuścić masę żelatynową. Wstawić do lodówki w kontakcie z folią do ustabilizowania przez 24 godz., a następnie podgrzać i odpowietrzyć. Oblewać w temp. 27-29oC.­

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji