autor: Jarosław Piórkowski, Uldo Polska
Receptura na ciasto 60/40 cm
Niezbędne produkty Uldo
› Uldo Ciasto Czekoladowe
› Uldo Piernik
› Uldo Krem Karmelowy
Blat czekoladowy 2 x 1100 g
1000 g Uldo Ciasto Czekoladowe
500 g jaj
500 g oleju
200 g wody
----------------------------------
Razem 2200 g
Blat piernikowy
500 g Uldo Piernik
175 g jaj
150 g oleju
125 g wody
------------------------
Razem 950 g
Krem Karmelowy
2500 g odciek i woda
1250 g Uldo Krem Karmelowy
500 g ubitego masła/margaryny
--------------------------------------------
Razem 4250 g
Wiśnie w spirytusie
2400 g wiśni z kompotu
200 g spirytusu
----------------------------
Razem 2600 g
Polewa
500 g kuwertury
Kolejność warstw od dołu
1. Blat czekoladowy
2. 1900 g Kremu Karmelowego
3. 1/3 wiśni
4. Blat piernikowy
5. 1900 g Kremu Karmelowego
6. 1/3 wiśni
7. Blat czekoladowy
8. 450 g Kremu Karmelowego
9. 1/3 wiśni
10. Kuwertura
Blat Czekoladowy
Wszystkie składniki wymieszać paletą na wolnych obrotach przez 2 - 3 min., nie ubijać.
Ciasto wyłożyć na 2 blachy o wymiarach 60x40 cm wyłożone papierem pergaminowym.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 min.
Blat Piernikowy
Wszystkie składniki wymieszać paletą na średnich obrotach przez 3 - 4 min.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 60x40 cm wyłożoną papierem pergaminowym.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 min. Po upieczeniu z piernika zdrapać skórkę.
Wiśnie w spirytusie
Wiśnie zalać spirytusem.
Zostawić przynajmniej na 1 godzinę.
Odciek użyć do sporządzenia kremu.
Krem Karmelowy
Do wody i odcieku z wiśni dodać Uldo Krem Karmelowy, wymieszać, dodać ubite masło/margarynę, wymieszać.
Polewa
Kuwerturę rozpuścić i wyszprycować na ciasto dekorację w formie esów-floresów.