autor: Piotr Jastrzębski, cukiernik, technolog i doradca handlowy firmy Master Martini.
Poczuj wiosnę! Zachwyć się niebanalnym torcikiem złożonym z aromatycznego musu wiśniowego osadzonego na żółtkowym krążku Camargo, udekorowanego śnieżnymi, delikatnymi poduszkami z twarożku.
RECEPTURA
Blaty Camargo
490 g Fiorfiore Camargo
335 g jaj
85 g żółtek
55 g wody
105 g cukru
210 g Premium Frit
Wszystkie składniki mieszać przez 5 minut na średnich obrotach, rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wypiec w temp. 190°C.
Mus cherry
290 g śmietanki 30%
125 g Decor Up
335 g puree z wiśni
20 g Variegato Amarena
150 g wody
15 g żelatyny
85 g cukru
Do puree dodać variegato, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną i Decor Up. Gotowy mus przełożyć do okrągłej formy i schłodzić. Po zastygnięciu oblać mirallem truskawkowym i przełożyć na krążek Camargo.
Krem twarożkowy
320 g Piuuovo
240 g tłustego twarogu
140 g śmietanki 30%
40 g Master Gourmet
4 listki żelatyny
Piuuovo ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę, twaróg, na końcu wymieszać z ubitą śmietanką i Master Gourmet. Gotowy krem przełożyć do formy silikonowej i zamrozić. Następnie wyciągnąć z formy, ułożyć na mus cherry, udekorować pisankami z czekolady i jagodami.
Piotr Jastrzębski – cukiernik, technolog i doradca handlowy firmy Master Martini. Pasjonat cukiernictwa i dobrego smaku. Autor wielu nowatorskich receptur.