Bez maku nie ma świąt! Spróbujcie tradycyjnego makowca według receptury Tomasza Korfela.
Tradycyjny makowiec drożdżowy z bakaliami
Rozczyn:
Mleko 3,2% 200 g
Mąka pszenna T500 200 g
Cukier 100 g
Drożdże świeże 60 g
Mleko wraz z cukrem podgrzać do temp. 26-28℃, dodać drożdże i zamieszać tak, aby się rozpuściły. Dodać mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na około ½ godziny.
Ciasto drożdżowe:
Rozczyn 560 g
Mąka pszenna T500 330-400 g
Cukier 70 g
Cukier waniliowy 20 g
Jaja 150 g
Masło 200 g
Rozczyn przełożyć do kociołka, włożyć do niego cukier, cukier waniliowy, jaja (zamiast jaj można użyć samych żółtek) i zacząć powoli wyrabianie ciasta, następnie dołożyć masło w temperaturze pokojowej (nie rozpuszczać!) i powoli dosypywać mąkę tak aby składniki wolno się wyrabiały. Ciasto wyrabiamy do momentu jak będzie bardzo elastyczne i błyszczące (l do uzyskania mocnej siatki glutenowej)
Nadzienie makowe:
Mak niebieski 700 g
Cukier 260 g
Miód naturalny 300 g
Masło 150 g
Jaja 250 g
Rodzynki 300 g
Migdały 100 g
Orzech włoski 100 g
Orzech laskowy 100 g
Skórka pomarańczowa kandyzowana 100 g
Mak zagotować w mleku (można w wodzie, jednakże mleko wyciąga goryczkę z maku). Odcedzić na sicie, aby wyeliminować cały płyn i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie mak i cukier zmielić na maszynce (wilku) lub na trójwalcarce. Do zmielonego maku dodać miód, masło, jaja, a na samym końcu bakalie.
Wykonanie:
Ciasto ważyć na kęsy 100 g i nadać im prostokątny kształt. Pozostawić na stole (tabuli) pod przykryciem na około 10-15 minut, następnie wałkować kęsy w kształt prostokąta. Nakładać nadzienie makowe 60 g na sztukę i rozprowadzać nadzienie palcami na powierzchni całego prostokąta z ciasta drożdżowego.
Zawijać makowiec i zaklejać końcówki tak. aby nadzienie nie wyszło w czasie wypieku.
Makowce zawijać w szary papier pomalowany olejem (nie pergamin) i pozostawiamy zakładkę (luz) na około 2 palce. Makowce pozostawić do wyrośnięcia (30-45 min.)
Wypiekać w temperaturze 210℃ przez 30-40 minut
Dekoracja:
Wystudzone makowce malować białą czekolada lub pomadą wodną i posypać bogato bakaliami.
Autor: Tomasz Korfel - Kierownik Łańcucha Dostaw i Produkcji w Lajkonik