...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Wegański tort czekoladowy z owocami

autorka: Paulina Reczkowska, czekolada-utkane.pl

RECEPTURA

Ciasto
(na 2 tortownice ok. 18 cm)
300 g mąki
4 i 1/2 łyżki kakao
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego (temp. pokojowa)
1 szklana cukru lub ksylitolu
1/2 szklanki oleju kokosowego (w płynnej postaci)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu jabłkowego

Do mleka sojowego dodajemy sodę oczyszczoną, ocet jabłkowy i roztopiony olej kokosowy. Odstawiamy na chwilę. Mąkę pszenną i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i szczyptę soli. Łączymy starannie. Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy sprawnie rózgą kuchenną. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Tak przygotowaną masę przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.



Krem
2 puszki mleka kokosowego (trzymamy w lodówce przez co najmniej 24 h)
2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1 łyżka nasion chia (płaska)

Mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Oddzielamy stałą część i przekładamy ją do miski (z pozostałej wody kokosowej można przygotować np. koktajl). Ubijamy do momentu, aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec wsypujemy nasiona chia i dosładzamy cukrem pudrem.

Tak przygotowanym kokosowym kremem przekładamy wystudzone czekoladowe blaty (nie ma potrzeby ich nasączania). Układamy owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem i drobno posiekaną czekoladą. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

 

Paulina Reczkowska – od 2012 r. prowadzi bloga kulinarnego Czekoladą Utkane (czekolada-utkane.pl), na którym publikuje zdjęcia i przepisy na apetyczne wypieki – począwszy od kalorycznych ciast z kremami, a skończywszy na dietetycznych ciasteczkach bez glutenu. Po skończeniu studiów założyła własną firmę i zajęła się m.in. fotografią kulinarną.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji