czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Wegański tort czekoladowy z owocami 0

dodano ,Redakcja PS

autorka: Paulina Reczkowska, czekolada-utkane.pl

RECEPTURA

Ciasto
(na 2 tortownice ok. 18 cm)
300 g mąki
4 i 1/2 łyżki kakao
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego (temp. pokojowa)
1 szklana cukru lub ksylitolu
1/2 szklanki oleju kokosowego (w płynnej postaci)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu jabłkowego

Do mleka sojowego dodajemy sodę oczyszczoną, ocet jabłkowy i roztopiony olej kokosowy. Odstawiamy na chwilę. Mąkę pszenną i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i szczyptę soli. Łączymy starannie. Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy sprawnie rózgą kuchenną. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Tak przygotowaną masę przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.



Krem
2 puszki mleka kokosowego (trzymamy w lodówce przez co najmniej 24 h)
2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1 łyżka nasion chia (płaska)

Mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Oddzielamy stałą część i przekładamy ją do miski (z pozostałej wody kokosowej można przygotować np. koktajl). Ubijamy do momentu, aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec wsypujemy nasiona chia i dosładzamy cukrem pudrem.

Tak przygotowanym kokosowym kremem przekładamy wystudzone czekoladowe blaty (nie ma potrzeby ich nasączania). Układamy owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem i drobno posiekaną czekoladą. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

 

Paulina Reczkowska – od 2012 r. prowadzi bloga kulinarnego Czekoladą Utkane (czekolada-utkane.pl), na którym publikuje zdjęcia i przepisy na apetyczne wypieki – począwszy od kalorycznych ciast z kremami, a skończywszy na dietetycznych ciasteczkach bez glutenu. Po skończeniu studiów założyła własną firmę i zajęła się m.in. fotografią kulinarną.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe