uczennica: Agnieszka Szyper, klasa IIb RZSZ w Zamościu
nauczyciel : Bożena Witkowska
Receptura - porcja na 25 sztuk
Składniki
Ciasto
20 dkg mąki krupczatki
10 dkg masła
1 jajko
1 łyżka wody
50 g cukru
Krem
0,5 litra mleka
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek cukru
można dodać masło lub mascarpone
Przygotowanie
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć ciastem foremki do babeczek, ponakłuwać i zapiec w temp. 180oC na złoty kolor. Wystudzić.
Mleko zagotować, a w tym czasie mikserem ubić jajka z cukrem i mąką. Dodać je do mleka i mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Wystudzić. Można dodać masło lub mascarpone.
Nadziać babeczki kremem i udekorować owocami.