...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Babka wielkanocna

autorzy: Bartosz Nakonieczny, Marta Murawka, nauczyciel: Elżbieta Stasiowska
Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim

RECEPTURA

Składniki
200 g masła
1 i 1/4 szkl. cukru
4 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki kremowej 30% (płynnej)
1 łyżka soku z cytryny



Wykonanie
Składniki na babkę (masło, jajka i śmietankę) wyjąć znacznie wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Formę na babkę (z kominem) o pojemności minimum 2,5 litra (o średnicy 22 cm) wysmarować grubą warstwą masła i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu).
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Masło ucierać z cukrem mikserem na wysokich obrotach przez minimum10 minut. Dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie i długo miksując (minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku).
Do ubitej masy dodać połowę mieszanki mąki oraz połowę śmietanki, zmiksować mikserem na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników, dodać resztę mąki i śmietanki, wlać sok z cytryny, alkohol (opcjonalnie) i zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę rozdzielić na 2 części. Do jednej wsypać 3 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Wlewać do formy na zmianę 3 łyżki ciemnej i 3 łyżki jasnej masy (powinna wypełnić ją do połowy), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut (po tym czasie patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być suchy). Wyjąć i studzić przez około 10 minut, wyłożyć na paterę do góry dnem.
Dekorować ciemną i białą czekoladą z dodatkiem draży z białej czekolady.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji