autorzy: Bartosz Nakonieczny, Marta Murawka, nauczyciel: Elżbieta Stasiowska
Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
200 g masła
1 i 1/4 szkl. cukru
4 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietanki kremowej 30% (płynnej)
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Składniki na babkę (masło, jajka i śmietankę) wyjąć znacznie wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Formę na babkę (z kominem) o pojemności minimum 2,5 litra (o średnicy 22 cm) wysmarować grubą warstwą masła i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu).
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Masło ucierać z cukrem mikserem na wysokich obrotach przez minimum10 minut. Dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie i długo miksując (minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku).
Do ubitej masy dodać połowę mieszanki mąki oraz połowę śmietanki, zmiksować mikserem na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników, dodać resztę mąki i śmietanki, wlać sok z cytryny, alkohol (opcjonalnie) i zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę rozdzielić na 2 części. Do jednej wsypać 3 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Wlewać do formy na zmianę 3 łyżki ciemnej i 3 łyżki jasnej masy (powinna wypełnić ją do połowy), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut (po tym czasie patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być suchy). Wyjąć i studzić przez około 10 minut, wyłożyć na paterę do góry dnem.
Dekorować ciemną i białą czekoladą z dodatkiem draży z białej czekolady.