autorzy: Natalia Siwczuk i Maciej Strzelczyk, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Elżbieta Stasiowska
RECEPTURA
Składniki
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od upodobań)
250 g masła
1/2 szklanki wody
2–3 łyżki kakao (lub więcej, dla koloru)
400 g pełnego mleka w proszku
suche wafle lub herbatniki
bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane wiśnie (wg uznania)
czekolada
Dekoracje
masa cukrowa
czekolada biała
ryż preparowany.
Wykonanie
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie zdjąć z palnika i wystudzić (mieszanka może pozostać lekko ciepła). Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Na to wylać masę maślaną, dokładnie wymieszać i wlać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Schłodzić. Po wyjęciu z lodówki uformować niewielkie kulki. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Lekko ją ostudzić, kulki obtoczyć. Dekorować według swoich pomysłów.