autorzy: Jolanta Strojek, Katarzyna Ochnio, nauczyciel: Jacek Michalak
Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
• Ciasto
250 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżki mleka
125 g schłodzonego masła
• Wierzch
2 kg połówek brzoskwiń
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
Wykonanie
• Ciasto
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Do dziurki wsypać cukier, skórkę cytrynową, 3 żółtka i wlać mleko. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na wierzchu. Przykryć mąką i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na chwilę, aby się schłodziło. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, brzeg podciągnąć do góry i nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 200°C, wyjąć i schłodzić.
• Wierzch
Brzoskwinie odsączyć, ułożyć na placku. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać otartą skórkę z cytryny, wyłożyć na brzoskwinie i piec 10 minut w 180°C.