...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Chleb na kwasie z mąką owsianą i zarodkami pszennymi

autorka: Anna Kamińska, www.KuchennymiDrzwiami.pl

Wielkanocne potrawy na blogach, w ofertach sklepów i restauracji. Przepisy rodzinne, zapożyczone i zdobyte dopiero co. Baby, jajka, króliczki i święcone... Szynki, keksy i sałatki... Ale co z chlebem? Jaki chleb postawić na wielkanocny stół? Dla mnie jest on tak samo istotny jak półmiski z jajkami! Musi być upieczony w domu, pyszny i pasujący do każdej wielkanocnej potrawy.

RECEPTURA

Składniki
400 g mąki żytniej chlebowej
100 g mąki owsianej
100 g kwasu żytniego dokarmionego 24 godziny wcześniej
400 g letniej wody (ok. 30oC)
10 g soli
30 g zarodków pszennych
1 g drożdży instant

 

W misce umieszczamy kwas, dodajemy mąkę żytnią i owsianą oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki, przykrywamy i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie ponownie dokładnie mieszamy ciasto, przykrywamy miską i zostawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy drożdże i sól i zagniatamy ciasto chlebowe, przekręcając je wokół osi. Przenosimy do miski i przykrywamy.

Po 2 godzinach składamy ciasto chlebowe pierwszy raz, następnie drugi i trzeci co 30 minut. Po kolejnych 3 godzinach ciasto powinno podwoić objętość – wtedy wyjmujemy je na podsypany mąką blat i formujemy bochenek. Nacinamy, wkładamy do koszyka wysypanego mąką, przykrywamy torbą foliową i wstawiamy do lodówki na 12-14 godzin.

 

Wyjmujemy koszyk z chlebem i zostawiamy go na blacie kuchennym. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240oC. Po godzinie bochenek jest gotowy do włożenia  do pieca. Przekładamy go na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy  20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200oC i dopiekamy chleb kolejne 20-25 minut. Sprawdzamy, czy chleb jest upieczony, stukając w jego dno. Jeżeli jest gotowy, studzimy go na kratce przynajmniej przez godzinę.

 

 

Anna Kamińska – autorka bloga www.KuchennymiDrzwiami.pl, twórczyni projektu Piekarnia Amber. Ciągle poszukuje smaków, kolorów, wspomnień, dobrych emocji. Lubi dom i spotkania przy stole. Czyta i podróżuje. Czasami pisze o jedzeniu i uczy się, jak dobrze jeść. Celebruje chwile.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji