autor: CSM
RECEPTURA
Chleb orkiszowy św. Hildegardy 10 kg
Drożdże 0,18 kg
Woda* (ok.) 7,00 kg
--------------------------------------------
Waga całkowita (ok.) 17,18 kg
*Uwaga: można użyć wody gorącej, namaczając mieszankę bez drożdży na około 1 godzinę.
Miesienie: 12-15 minut (wolne obroty)
Temperatura ciasta: ok. 28oC
Czas spoczynku ciasta: 30 minut
Naważka: 2x600 g (na 2 chleby po 500 g) lub 1200 g na chleb 1000 g
Rozmiar formy: długość 23 cm, szerokość 10 cm, wysokość 9 cm
Obróbka: kęsy zważyć, zaokrąglić i wydłużyć. Następnie zwilżyć wodą i obtoczyć w mące pełnoziarnistej, umieścić w formie śluzą do dołu. Załadować do pieca przy pełnej garze z zaparowaniem. Po około 2 minutach otworzyć luft i wypiekać przy otwartym.
Temperatura wypieku: 260oC, obniżając do 200oC
Czas wypieku: ok. 80 minut