czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Choinka pachnąca piernikiem 0

dodano ,CSM, materiał promocyjny

autor: CSM Polska

Składniki
Piernik Kasztelański 600g
margaryna Bake 70 200g
jaja  225g
mąka 200-300g                 

Komplet foremek „gwiazdek”
Patyk do szaszłyków
                                                        
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy.
2. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blat  i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm.
3. Przy pomocy foremek wycinamy gwiazdki,  przy czym najmniejszą gwiazdkę z zestawu wycinamy tyle razy, ile jest sztuk foremek. To posłuży nam do przekładania wszystkich warstw naszej choinki.
4. Wycięte gwiazdki układamy na  blasze. We wszystkich gwiazdkach, oprócz jednej małej, robimy na środku dziurki patyczkiem do szaszłyków.
5. Gwiazdki wypiekamy ok. 10-15 minut. w temperaturze 180-190°C
6. Po wystudzeniu przechodzimy do składania naszej choinki. Rozpoczynamy od największej gwiazdki, w którą wbijamy patyk do szaszłyków. Będzie to stanowiło podstawę i stelaż choinki.
7. Każdą gwiazdkę (warstwę) przekładamy jedną najmniejszą gwiazdką, aby odseparować każdą gwiazdkę (warstwę) od siebie.
8. Łączenie pomiędzy gwiazdkami można wzmocnić czekoladą, która posłuży jako klej.
9. Ostatnią, najmniejszą gwiazdkę bez dziurki, nabijamy pionowo na patyk, przycięty do ok. 1 cm nad ostatnią warstwą.
10. Piernikową choinkę można udekorować pomadą, czekoladą, żelem dekoracyjnym i kolorowymi koralikami.



Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez CSM Polska Sp. z o. o.

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe