dodano , CSM Polska, materiał promocyjny

Choinka pachnąca piernikiem

autor: CSM Polska

Składniki
Piernik Kasztelański 600g
margaryna Bake 70 200g
jaja  225g
mąka 200-300g                 

Komplet foremek „gwiazdek”
Patyk do szaszłyków
                                                        
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy.
2. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blat  i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm.
3. Przy pomocy foremek wycinamy gwiazdki,  przy czym najmniejszą gwiazdkę z zestawu wycinamy tyle razy, ile jest sztuk foremek. To posłuży nam do przekładania wszystkich warstw naszej choinki.
4. Wycięte gwiazdki układamy na  blasze. We wszystkich gwiazdkach, oprócz jednej małej, robimy na środku dziurki patyczkiem do szaszłyków.
5. Gwiazdki wypiekamy ok. 10-15 minut. w temperaturze 180-190°C
6. Po wystudzeniu przechodzimy do składania naszej choinki. Rozpoczynamy od największej gwiazdki, w którą wbijamy patyk do szaszłyków. Będzie to stanowiło podstawę i stelaż choinki.
7. Każdą gwiazdkę (warstwę) przekładamy jedną najmniejszą gwiazdką, aby odseparować każdą gwiazdkę (warstwę) od siebie.
8. Łączenie pomiędzy gwiazdkami można wzmocnić czekoladą, która posłuży jako klej.
9. Ostatnią, najmniejszą gwiazdkę bez dziurki, nabijamy pionowo na patyk, przycięty do ok. 1 cm nad ostatnią warstwą.
10. Piernikową choinkę można udekorować pomadą, czekoladą, żelem dekoracyjnym i kolorowymi koralikami.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez CSM Polska Sp. z o. o.

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji