autor: Prospona
RECEPTURA
Składniki
300g Ciasto kruche
600g Masa Makowa Prospona
600g Szarlotka Prospona
250g margaryna
450g cukier puder
9szt jaja
9 łyżek kasza manna
30g proszek do pieczenia
Bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki)
750 ml śmietana 30%
50 g kakao
30g żelatyna
Sposób wykonania
Ciasto wywałkować na blaszkę 60x20 cm. Margaryne cukier i żółtka utrzeć, dodać masę makową, szarlotkę, kaszę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać, dodać bakalie i wylać na blaszkę.
Piec ok. 60 min w temp. ok. 170oC.
Ubić śmietanę, dodać rozpuszczoną żelatynę z kakao, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ostudzone ciasto.
Posypać kakao i udekorować owocami kandyzowanymi.
Do ciasta można dodać nadzienia Frutamax czarna porzeczka.