autorka: Łucja Serafin, Fabryka Kulinarnych Inspiracji
U nas baby piaskowe, drożdżowe, z bakaliami i z makiem są istnymi królowymi Wielkanocy. Wiosennie kolorowe i subtelne, delikatnie muśnięte lukrem. W całym tym dostatku niezmiennie pierwsze skrzypce gra baba drożdżowa. Z dużą liczbą utartych żółtek. Pachnąca wanilią, z lekką nutką cytrusową. Bez rodzynek. Delikatna, puszysta i lekka. Wykończona lukrem malinowym, od którego dziecięce oczy nie mogą się oderwać. Zawsze jako pierwsza znika ze stołu. Na szczęście, by ją upiec, nie trzeba czekać do świąt.
RECEPTURA
(forma na standardową babkę, z kominem, ok. 2 l)
Składniki
330 g mąki pszennej
165 ml mleka
45 g świeżych drożdży
7 żółtek
100 g cukru
100 g masła
ziarenka z jednej laski wanilii
skórka z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Dodatkowo
2 szklanki cukru pudru
sok z malin
W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 20 minut, by zaczyn ruszył.
Żółtka z cukrem ucierać przez około 10 minut na jasną, puszystą masę. Kiedy masa będzie gęsta i zdecydowanie powiększy swoją objętość, dodać ją do przesianej mąki. Wlać wyrośnięty rozczyn, dodać sól, ziarenka wanilii, sok i skórkę z cytryny, wyrabiać ciasto, pod koniec dodawać stopniowo roztopione masło. Całość zagniatać, aż gładkie, lśniące ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Kiedy podwoi swoją objętość, odgazować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponownie odstawić na 30 minut, by ciasto podrosło.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić babkę patyczkiem. Po upieczeniu lekko ostudzić i wyciągnąć z formy. Cukier puder przesiać przez sitko i utrzeć z sokiem malinowym. Ostudzoną babkę polukrować.
Łucja Serafin – autorka bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji (fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com). Tradycje kulinarne wyniosła z domu, teraz próbuje je odtworzyć we własnej kuchni. Kocha to, co nieodkryte, stale poszukuje nowych smaków będących inspiracją jej kolejnych potraw. W przyszłości chciałaby zostać profesjonalnym cukiernikiem.