...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Drożdżowa babka z lukrem malinowym

autorka: Łucja Serafin, Fabryka Kulinarnych Inspiracji

U nas baby piaskowe, drożdżowe, z bakaliami i z makiem są istnymi królowymi Wielkanocy. Wiosennie kolorowe i subtelne, delikatnie muśnięte lukrem. W całym tym dostatku niezmiennie pierwsze skrzypce gra baba drożdżowa. Z dużą liczbą utartych żółtek. Pachnąca wanilią, z lekką nutką cytrusową. Bez rodzynek. Delikatna, puszysta i lekka. Wykończona lukrem malinowym, od którego dziecięce oczy nie mogą się oderwać. Zawsze jako pierwsza znika ze stołu. Na szczęście, by ją upiec, nie trzeba czekać do świąt.


RECEPTURA
(forma na standardową babkę, z kominem, ok. 2 l)

Składniki
330 g mąki pszennej
165 ml mleka
45 g świeżych drożdży
7 żółtek
100 g cukru
100 g masła
ziarenka z jednej laski wanilii
skórka z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

Dodatkowo
2 szklanki cukru pudru
sok z malin

 

W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 20 minut, by zaczyn ruszył.
Żółtka z cukrem ucierać przez około 10 minut na jasną, puszystą masę. Kiedy masa będzie gęsta i zdecydowanie powiększy swoją objętość, dodać ją do przesianej mąki. Wlać wyrośnięty rozczyn, dodać sól, ziarenka wanilii, sok i skórkę z cytryny, wyrabiać ciasto, pod koniec dodawać stopniowo roztopione masło. Całość zagniatać, aż gładkie, lśniące ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Kiedy podwoi swoją objętość, odgazować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponownie odstawić na 30 minut, by ciasto podrosło.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić babkę patyczkiem. Po upieczeniu lekko ostudzić i wyciągnąć z formy. Cukier puder przesiać przez sitko i utrzeć z sokiem malinowym. Ostudzoną babkę polukrować.

 

Łucja Serafin – autorka bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji (fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com). Tradycje kulinarne wyniosła z domu, teraz próbuje je odtworzyć we własnej kuchni. Kocha to, co nieodkryte, stale poszukuje nowych smaków będących inspiracją jej kolejnych potraw. W przyszłości chciałaby zostać profesjonalnym cukiernikiem.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji