autor: Aleksandra Falkowska, Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych im. Jana Pawła II w Warszawie
nauczyciel prowadzący: Ewa Olech
RECEPTURA
Biszkopt
3 jaja
60 g mąki pszennej typ 450
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy
2 opakowania budyniu waniliowego
100 ml soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki wody
2 żółtka
2/3 szklanki cukru
150 g masła
Dodatkowo
1 galaretka
500 ml wody
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do masy dodawać na przemian cukier z żółtkami i miksować, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Blachę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180°C przez ok. 20 minut.
W garnku zagotować wodę (1szklanka) z sokiem z cytryny i cukrem. W drugim naczyniu budynie połączyć z resztą wody i żółtkami. Do gotującej wody dodać budyń i gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce do budyniu, miksując, aż powstanie gładki krem. Rozprowadzić na biszkopcie.
Zagotować wodę i wsypać do niej galaretkę, cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, wylać ją na budyń. Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na warstwę galaretki. Górę ciasta ozdobić biszkoptami i wstawić do lodówki na 1 h.