...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSSG w Warszawie, materiał promocyjny

Easter lemon cake

autor: Aleksandra Falkowska, Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych im. Jana Pawła II w Warszawie
nauczyciel prowadzący: Ewa Olech

RECEPTURA

Biszkopt
3 jaja
60 g mąki pszennej typ 450
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy
2 opakowania budyniu waniliowego
100 ml soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki wody
2 żółtka
2/3 szklanki cukru
150 g masła

Dodatkowo
1 galaretka
500 ml wody
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do masy dodawać na przemian cukier z żółtkami i miksować, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Blachę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180°C przez ok. 20 minut.

W garnku zagotować wodę (1szklanka) z sokiem z cytryny i cukrem. W drugim naczyniu budynie połączyć z resztą wody i żółtkami. Do gotującej wody dodać budyń i gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce do budyniu, miksując, aż powstanie gładki krem. Rozprowadzić na biszkopcie.

Zagotować wodę i wsypać do niej galaretkę, cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, wylać ją na budyń. Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na warstwę galaretki. Górę ciasta ozdobić biszkoptami i wstawić do lodówki na 1 h.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji