autorki: Magdalena Skarżycka, Paulina Kołtun, Zasadnicza Szkoła Zawodowa im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Agnieszka Śledź
RECEPTURA
Ciastka
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
200 g zimnego masła
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny
+ kolorowa posypka lub jadalne kulki dekoracyjne
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i zimne masło. Ucierać wszystko do powstania jednolitej masy. Gotową masę podzielić na dwie części i wałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wycinać gwiazdki i włożyć na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. W tym czasie przygotować lukier, czyli zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny, aby lukier był biały. Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika i czekać, aż przestygną. Wystudzone ciastka układać jedno na drugim, kładąc pomiędzy nimi odrobinę lukru. Ozdobić – i gotowe.