Autorki: Weronika Korzeniowska, Patrycja Grabowska, kl. IItg, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, nauczyciel: Agnieszka Śledź
RECEPTURA
Składniki
200 g masła
180 g brązowego cukru
120 g gorzkiej czekolady
100 ml czerwonego wina
120 ml espresso
160 g rodzynek sułtanek
125 g żurawiny suszonej
125 g śliwek suszonych
100 g orzechów
2 jajka
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
Lukier
150 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duże białko
Wykonanie
Owoce wsypać do garnka, dodać: masło, cukier, kawałki czekolady, kawę oraz wino. Wymieszać i gotować przez 8 minut na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Białka ubić, dodać przesianą mąkę z cynamonem, żółtka, ostudzoną masę. Za pomocą szpatułki rozprowadzić ciasto w formie. Piec w piekarniku w temperaturze 150°C przez 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, później wyjąć i po ostygnięciu lukrować; ozdobić wedle uznania.