czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Krantz – duma Izraela w wersji makowej 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Paula Wilczyńska – autorka bloga www.WilkSyty.pl

RECEPTURA
(na 2 keksówki o wym. 23 cm x 10 cm)

Składniki
520 g mąki pszennej
230 g
cukru (w tym 130 g na syrop)
2 łyżeczki suszonych drożdży
3 jajka
150 g masła
200 ml wody
szczypta soli
2 szklanki masy makowej

 

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i drożdże. Wbić jajka, dodać 120 ml wody i zacząć wyrabiać mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Podczas mieszania dodać szczyptę soli. 150 g masła w temperaturze pokojowej pokroić w małą kostkę. Stopniowo dodawać po kilka kostek do ciasta i mieszać do połączenia składników. Kiedy całe masło zostanie wykorzystane, a ciasto będzie dobrze wyrobione, gładkie i lśniące (powinno to zająć ok. 10 minut), przełożyć kulę do dużej natłuszczonej miski. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w lodówce na całą noc.

Keksówki o pojemności 1 l i wymiarach (23 cm x 10 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blat podsypany mąką.

Delikatnie i krótko zagnieść, po czym podzielić ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach (mniej więcej) 38 cm x 28 cm. Przyciąć boki, aby brzegi były w miarę równe. Na każdym blacie rozsmarować połowę masy makowej, zostawiając 2 cm ,,marginesu'” przy każdej z krawędzi. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Wyrównać rulon dłońmi, by powstało idealne, grube cygaro ze spojeniem od spodu. Gotową roladę przeciąć na pół wzdłuż i ułożyć tak, aby przekrój warstw był widoczny i zwrócony ku górze. Przepleść dwa kawałki ciasta, jeden pod drugim, jak najprostszy warkocz. Przełożyć do foremek.

Tak przygotowane foremki odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia, przykryte ściereczką kuchenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok 30 min lub do suchego patyczka. Kiedy ciasta się pieką, przygotować syrop ze 130 g cukru i 80 ml gorącej wody. Po wyjęciu z pieca posmarować je syropem póki gorące, upewniając się, że cały syrop został zużyty.

 

 

Paula Wilczyńska – autorka bloga www.WilkSyty.pl. Miłośniczka kulinarnej prostoty. Na co dzień je, eksperymentuje, upraszcza i prowadzi minimalistyczny blog z przepisami składającymi się z 7 składników. Wierzy, że absolutnie każdy potrafi gotować, wystarczy tylko przestać utrudniać sobie życie.


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe