...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Kruchy torcik orzechowy

autorka: Agnieszka Komorowska, Every Cake You Bake (www.everycakeyoubake.pl) 

Wielkanoc bez tradycji jest jak sernik bez sera. Na moim stole pojawiają się baby drożdżowe, serniki z wiejskiego, tłustego twarogu i mazurki na kruchym cieście lub waflu. Na odrobinę szaleństwa pozwalam sobie jedynie w przypadku tych ostatnich. Świetną alternatywą dla tradycyjnego mazurka jest kruchy torcik orzechowy – waniliowe ciasto z nadzieniem z karmelizowanych orzechów włoskich z miodem i śmietanką zachwyca smakiem i rustykalnym wyglądem. Warto upiec go kilka dni wcześniej, aby skruszał, a smaki połączyły się.

RECEPTURA

Kruche ciasto
275 g mąki
100 g cukru
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać sól, cukier i cukier waniliowy. Masło pokroić w kostkę i dodać do składników suchych razem z jajkiem. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.



Nadzienie orzechowe
250 g orzechów (najlepiej włoskich lub pekanów)
200 ml śmietanki 30%
180 g cukru
2 łyżki płynnego miodu
białko z jednego jajka

Dodatkowo
1 żółtko
2 łyżeczki wody

Orzechy drobno posiekać. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się karmelizować. Kiedy rozpuści się i zrobi się jasnobrązowy, dodać posiekane orzechy i śmietankę. Wszystko wymieszać, zagotować. Na końcu dodać miód i odstawić do ostygnięcia.

Kiedy masa orzechowa przestygnie, dodać lekko ubite białko i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować do wielkości formy na tartę lub torownicy o średnicy 23-26 cm. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem formę, wykleić dno i boki. Na spód przełożyć masę orzechową. Pozostałą część ciasta rozwałkować (zostawić niewielką część na dekorację), nakłuć widelcem i przykryć nim wierzch, lekko dociskając boki. Za pomocą foremki wyciąć dekoracje i ułożyć je na wierzchu.

Żółtko wymieszać z wodą i posmarować nim wierz ciasta. Piec ok. 45 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.



Agnieszka Komorowska – pasjonatka kulinariów, autorka bloga www.everycakeyoubake.pl, który powstał w 2007 r. z miłości do wartościowego jedzenia, naturalnej, sezonowej kuchni i chęci dzielenia się sprawdzonymi recepturami. Inspiruje się kulinarnymi tradycjami rodzinnymi, kuchnią regionalną i historyczną, a także podróżami.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji