autorka: Agnieszka Komorowska, Every Cake You Bake (www.everycakeyoubake.pl)
Wielkanoc bez tradycji jest jak sernik bez sera. Na moim stole pojawiają się baby drożdżowe, serniki z wiejskiego, tłustego twarogu i mazurki na kruchym cieście lub waflu. Na odrobinę szaleństwa pozwalam sobie jedynie w przypadku tych ostatnich. Świetną alternatywą dla tradycyjnego mazurka jest kruchy torcik orzechowy – waniliowe ciasto z nadzieniem z karmelizowanych orzechów włoskich z miodem i śmietanką zachwyca smakiem i rustykalnym wyglądem. Warto upiec go kilka dni wcześniej, aby skruszał, a smaki połączyły się.
RECEPTURA
Kruche ciasto
275 g mąki
100 g cukru
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać sól, cukier i cukier waniliowy. Masło pokroić w kostkę i dodać do składników suchych razem z jajkiem. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Nadzienie orzechowe
250 g orzechów (najlepiej włoskich lub pekanów)
200 ml śmietanki 30%
180 g cukru
2 łyżki płynnego miodu
białko z jednego jajka
Dodatkowo
1 żółtko
2 łyżeczki wody
Orzechy drobno posiekać. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się karmelizować. Kiedy rozpuści się i zrobi się jasnobrązowy, dodać posiekane orzechy i śmietankę. Wszystko wymieszać, zagotować. Na końcu dodać miód i odstawić do ostygnięcia.
Kiedy masa orzechowa przestygnie, dodać lekko ubite białko i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować do wielkości formy na tartę lub torownicy o średnicy 23-26 cm. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem formę, wykleić dno i boki. Na spód przełożyć masę orzechową. Pozostałą część ciasta rozwałkować (zostawić niewielką część na dekorację), nakłuć widelcem i przykryć nim wierzch, lekko dociskając boki. Za pomocą foremki wyciąć dekoracje i ułożyć je na wierzchu.
Żółtko wymieszać z wodą i posmarować nim wierz ciasta. Piec ok. 45 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Agnieszka Komorowska – pasjonatka kulinariów, autorka bloga www.everycakeyoubake.pl, który powstał w 2007 r. z miłości do wartościowego jedzenia, naturalnej, sezonowej kuchni i chęci dzielenia się sprawdzonymi recepturami. Inspiruje się kulinarnymi tradycjami rodzinnymi, kuchnią regionalną i historyczną, a także podróżami.