dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Marchewkowa baba drożdżowa

autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż

Uznaje się, że ciasto drożdżowe jest tym delikatniejsze, im więcej żółtek do niego dodamy. Kiedy jednak nie mamy jajek lub nie możemy ich użyć, jak w przypadku wypieków dla alergików, żółtka w cieście drożdżowym z powodzeniem zastąpimy puree warzywnym. Najlepiej sprawdza się puree dyniowe, jednakże o zapasy dyni trzeba zadbać jesienią. Równie dobrze na właściwości ciasta drożdżowego wpływa marchew, a ta przecież jest dostępna przez cały rok. Baba drożdżowa upieczona z dodatkiem przecieru marchwiowego jest puszysta i wilgotna pomimo braku żółtek w zaczynie. W dodatku ciasto ma piękny jasnopomarańczowy kolor. Ciasta nie należy zbytnio słodzić, ponieważ marchew doda mu własnej słodyczy.


RECEPTURA

Ciasto
500 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych
100 g brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
80 g margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
0,5 szklanki mleka migdałowego lub owsianego albo soku jabłkowego
1 szklanka przecieru marchewkowego
szczypta soli
odrobina startej skórki z pomarańczy
suszona żurawina namoczona w soku pomarańczowym

Marchewkę obrać, pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na miękko w niewielkiej ilości wody. Po wystudzeniu zmiksować na gładko, dolewając trochę płynu z gotowania. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Tłuszcz roztopić, dodać do niej mleko, puree marchwiowe i wmieszać do ciasta. Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić, dodając żurawinę i przełożyć do wytłuszczonej formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

Lukier
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka soku z pomarańczy
1 szklanka cukru pudru

Ukręcić lukier na soku z limonki i pomarańczy, oblać babę i dowolnie udekorować.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż pt. Słodki sposób na alergię, Wydawnictwo Pascal.



   
 

Małgorzata Kalemba-Drożdż – biochemik i miłośniczka kwiatów oraz dzikiej roślinności. Od 7 lat prowadzi bloga „Trochę inna cukiernia” (pinkcake.blox.pl/html) i wirtualny Klub Kwiatożerców. Opublikowała trzy książki kulinarne: Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach (2012), Pyszne chwasty (2014) oraz najnowsze opracowanie: Słodki sposób na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek, a czasem bez glutenu.

 

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Trochę Inna Cukiernia

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji