czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Tort pokrzywowy z truskawkami 0

dodano ,Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia

RECEPTURA
(tort o średnicy 22 cm)

Ciasto
200 g młodych pokrzyw
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pokrzywę umyć, sparzyć, starannie odcisnąć z wody i dokładnie zmiksować z olejem w blenderze. Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Delikatnie dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z pokrzywą. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C (aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy).

Poncz
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy
1 łyżeczka miodu lub cukru
50 ml wody
50 ml Cointreau, Grand Marnier lub innego likieru cytrusowego

Składniki ponczu wymieszać.


Masa i dekoracja
100 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
200 g konfitury truskawkowej
250-500 g truskawek

Truskawki umyć i osuszyć. Czekoladę roztopić. Kremówkę ubić z cukrem, dodając roztopioną czekoladę.

Wystudzony tort przekroić na 2 krążki. Każdy skropić ponczem i posmarować konfiturą, przełożyć bitą śmietaną. Z zewnątrz posmarować bitą śmietaną, udekorować owocami.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż „Pyszne chwasty”, Wydawnictwo Pascal, 2014


Małgorzata Kalemba-Drożdż – biochemik i miłośniczka kwiatów oraz dzikiej roślinności. Od 7 lat prowadzi bloga „Trochę inna cukiernia” (pinkcake.blox.pl/html) i wirtualny Klub Kwiatożerców. Opublikowała książki kulinarne: „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” (2012) i „Pyszne chwasty” (2014) oraz „Słodki sposób na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek, a czasem bez glutenu” (2015).


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Trochę Inna Cukiernia

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe