autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia
RECEPTURA
(tort o średnicy 22 cm)
Ciasto
200 g młodych pokrzyw
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pokrzywę umyć, sparzyć, starannie odcisnąć z wody i dokładnie zmiksować z olejem w blenderze. Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Delikatnie dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z pokrzywą. Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C (aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy).
Poncz
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy
1 łyżeczka miodu lub cukru
50 ml wody
50 ml Cointreau, Grand Marnier lub innego likieru cytrusowego
Składniki ponczu wymieszać.
Masa i dekoracja
100 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
200 g konfitury truskawkowej
250-500 g truskawek
Truskawki umyć i osuszyć. Czekoladę roztopić. Kremówkę ubić z cukrem, dodając roztopioną czekoladę.
Wystudzony tort przekroić na 2 krążki. Każdy skropić ponczem i posmarować konfiturą, przełożyć bitą śmietaną. Z zewnątrz posmarować bitą śmietaną, udekorować owocami.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż „Pyszne chwasty”, Wydawnictwo Pascal, 2014
Małgorzata Kalemba-Drożdż – biochemik i miłośniczka kwiatów oraz dzikiej roślinności. Od 7 lat prowadzi bloga „Trochę inna cukiernia” (pinkcake.blox.pl/html) i wirtualny Klub Kwiatożerców. Opublikowała książki kulinarne: „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” (2012) i „Pyszne chwasty” (2014) oraz „Słodki sposób na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek, a czasem bez glutenu” (2015).