czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Sorbet w płatkach róż 0

dodano ,Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż, doktor biochemii, wykładowca, prowadzi blog „Trochę inna cukier­nia”, stworzyła wirtualny Klub Kwiatożerców, opublikowała dwie książki kulinarne: „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” (2012) i „Pyszne chwasty” (2014).

Ulubione owoce latem: wszystkie, pod warunkiem, że świeże

Nie wyobrażam sobie życia bez owoców. To najlepsze słodycze na świecie – pełne witamin, mikroelementów i flawonoidów. Stanowią świetną przekąskę regeneracyjną po ciężkim dniu pracy i w trakcie. A co najlepsze nie trzeba z nimi nic robić. Wystarczy umyć i zjeść. W lecie aż żal nie korzystać z całego bogactwa natury, więc jem wszystkie sezonowe owoce, jakie tylko się pojawią na targu. To również najlepszy czas, żeby owoce zamrozić lub zawekować, by zachować ich moc na zimę.

W lecie mleczni alergicy mają mocno pod górę, ponieważ wszyscy dookoła zajadają się lodami ociekającymi nabiałem. A przecież owoce już same w sobie stanowią wspaniały surowiec i nie trzeba kalać go mlekiem. Wystarczy zmiksować zmrożone owoce z bananem i od razu mamy gotowy deser lodowy o aksamitnej konsystencji i intensywnym owocowym smaku, który można wzmocnić aromatem ziół lub kwiatów.

Lubię eksperymentować (czyli, co mi smakuje?): nie ma ciekawszego eksperymentowania niż szukania połączeń smakowych między owocami, kwiatami lub ziołami. Jest aromatycznie, kolorowo i zdrowo.


RECEPTURA

Sorbet malinowo-różany (2 porcje)

Składniki

  • pół banana
  • kubek mrożonych malin
  • pół szklanki syropu z płatków róży


Banana pokroić w plasterki i włożyć na 20 minut do zamrażarki. Następnie wrzucić go do blendera, dodać maliny, dolać syrop z płatków róż i zmiksować na gładką lodową masę. Można podawać od razu, ewentualnie lekko zmrozić przed podaniem lub zamrozić w foremkach. Jeżeli sorbet wstawimy do zamrażarki na stałe, trzeba pamiętać, żeby go przełożyć do lodówki na ok. 30 minut przed podaniem.

Polecamy przecytać



Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Trochę Inna Cukiernia

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe