autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż, doktor biochemii, wykładowca, prowadzi blog „Trochę inna cukiernia”, stworzyła wirtualny Klub Kwiatożerców, opublikowała dwie książki kulinarne: „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” (2012) i „Pyszne chwasty” (2014).
Ulubione owoce latem: wszystkie, pod warunkiem, że świeże
Nie wyobrażam sobie życia bez owoców. To najlepsze słodycze na świecie – pełne witamin, mikroelementów i flawonoidów. Stanowią świetną przekąskę regeneracyjną po ciężkim dniu pracy i w trakcie. A co najlepsze nie trzeba z nimi nic robić. Wystarczy umyć i zjeść. W lecie aż żal nie korzystać z całego bogactwa natury, więc jem wszystkie sezonowe owoce, jakie tylko się pojawią na targu. To również najlepszy czas, żeby owoce zamrozić lub zawekować, by zachować ich moc na zimę.
W lecie mleczni alergicy mają mocno pod górę, ponieważ wszyscy dookoła zajadają się lodami ociekającymi nabiałem. A przecież owoce już same w sobie stanowią wspaniały surowiec i nie trzeba kalać go mlekiem. Wystarczy zmiksować zmrożone owoce z bananem i od razu mamy gotowy deser lodowy o aksamitnej konsystencji i intensywnym owocowym smaku, który można wzmocnić aromatem ziół lub kwiatów.
Lubię eksperymentować (czyli, co mi smakuje?): nie ma ciekawszego eksperymentowania niż szukania połączeń smakowych między owocami, kwiatami lub ziołami. Jest aromatycznie, kolorowo i zdrowo.
RECEPTURA
Sorbet malinowo-różany (2 porcje)
Składniki
- pół banana
- kubek mrożonych malin
- pół szklanki syropu z płatków róży
Banana pokroić w plasterki i włożyć na 20 minut do zamrażarki. Następnie wrzucić go do blendera, dodać maliny, dolać syrop z płatków róż i zmiksować na gładką lodową masę. Można podawać od razu, ewentualnie lekko zmrozić przed podaniem lub zamrozić w foremkach. Jeżeli sorbet wstawimy do zamrażarki na stałe, trzeba pamiętać, żeby go przełożyć do lodówki na ok. 30 minut przed podaniem.
Polecamy przecytać
- Nowa publikacja Małgorzaty Kalemby-Drożdż: Słodki sposób na alergię
- Jem kwiaty i chwasty
- Pyszne chwasty w przepisach Małgorzaty Kalemby-Drożdż