czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Sernik nowojorski z fiołkami 0

dodano ,innacukiernia, materiał promocyjny

autorka: Małgorzata Kalemba-Drożdż, Trochę Inna Cukiernia

Od sernika z fiołkami zaczęła się moja mania jedzenia kwiatów i co roku – na wiosnę – nie mogę się powstrzymać od przygotowania czegoś fiołkowego! Tym bardziej że fiołki zaczynają kwitnąć właśnie w marcu i kwietniu, jakby specjalnie na Wielkanoc. Mocno kremowy i wilgotny sernik nowojorski rewelacyjnie komponuje się ze smakiem tartych fiołków lub fiołkowej konfitury. Oto propozycja dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez sernika i… kwiatów.

RECEPTURA

Spód
150 g ciasteczek digestive lub owsianych
85 g masła

Warstwa fiołkowa
tarte fiołki z cukrem lub konfitura fiołkowa

Masa serowa
750 g śmietankowego twarogu
3 duże jajka
220 g cukru pudru
180 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
60 ml soku z cytryny

Polewa
120 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Dekoracja
krystalizowane lub kandyzowane fiołki

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi spód tortownicy, lekko podnosząc boki. Piec w 180°C przez 8 minut, po czym wystudzić. Wystudzony spód posmarować przecierem z fiołków. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, wylać na fiołkowy spód. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Piec w temperaturze 170°C w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żarood­pornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową), dopóki sernik się całkowicie nie zetnie (ok. godziny).
 
Wymieszać składniki polewy śmieta­nowej i posmarować nią powierzchnię sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, po czym otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia. Sernik dekorować bezpośrednio przed podaniem.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Trochę Inna Cukiernia

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe