czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Sorbet z pokrzywy i mięty 0

dodano ,innacukiernia, materiał promocyjny

autorka: Małgorzata Kalemba-Drożdż

Dlaczego lody z pokrzyw? Bo są zdrowe i nieprzeciętne w smaku, a już od maja jest  ich pod dostatkiem - wtedy zaczyna się sezon na młode pokrzywy, z których najlepiej przygotować orzeźwiający sorbet. Jeżeli dopiero zaczynacie przygodę z jedzeniem chwastów i macie obawy przed parzącą pokrzywą, zmiksujcie ją tylko z sokiem jabłkowym, odcedźcie i dopiero taki sok połączcie z resztą składników.


Składniki
1 banan
1 garść młodych listków pokrzyw ,z samego czubka roślin
1 mała garść listków szpinaku ,(dla głębszego koloru)
kilka listków mięty
1,5 szklanki tłoczonego soku ,jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ewentualnie trochę ulubionego „słodzidła”



Liście umyć. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zmiksować z sokiem jabłkowym i resztą składników. Schłodzić i przelać do maszyny do lodów lub do foremek na lody.

Receptura pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż ,pt. „Pyszne chwasty”.

 

Małgorzata Kalemba-Drożdż – biochemik i miłośniczka kwiatów oraz dzikiej roślinności. Od 9 lat prowadzi bloga „Trochę inna Cukiernia”, stworzyła wirtualny Klub Kwiatożerców, autorka książek kulinarnych: „Różane przepisy” (2017), „Jadalne kwiaty” (2016), „Pyszne chwasty” (2014), „Słodki sposób na alergię” (2015) oraz „Kwiatowa uczta” (2012).
Łącznie opublikowała ponad 1000 przepisów, w których nie brakuje pomysłów na desery i słodkie wypieki. Nawet w pracy na Wydziale Lekarskim Krakowskiej Akademii im. A. Frycza Modrzewskiego bada wpływ kwiatów na stabilność genetyczną człowieka.







Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Trochę Inna Cukiernia

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe