autor: Jurij Gorobczyszyn, Sous Pastry Chef w Restauracji Cucina w City Park Hotel w Poznaniu
Ze wszystkich serników świata najchętniej wybieram serniki na zimno. Dlatego że ta wersja jest łatwiejsza w produkcji, a smak zdecydowanie delikatniejszy. Cała tajemnica tkwi w serach kremowych typu mascarpone lub twarogach półtłustych kilkakrotnie zmielonych, które utrzymują stabilność przez dodanie żelatyny lub innego środka żelującego. Czasami, aby zachować stabilność i poprawić smak warto dodać białą czekoladę. Te serniki są szczególnie dobre latem, ze świeżymi owocami i sosami owocowymi, ale mogą być ciekawą odmianą na wielkanocny stół.
RECEPTURA
Sernik na zimno
0,500 g sera farmerskiego
0,090 g cukru
1 laska wanilii
0,200 g białej czekolady
0,300 g ubitej śmietany
Mikserem ubić ser, cukier i ziarna wanilii. Roztopioną białą czekoladę powoli dodać do masy serowej i podbić do kremowej konsystencji. W osobnej misce ubić śmietanę na 50% i połączyć z masą serową.
Konfitura z wiśni
0,220 g soku z wiśni
0,220 g wiśni bez pestek
0,090 g puree z maliny
0,070 g cukru pudru
0,010 g żelatyny w listkach
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do soku z wiśni dodać cukier i podgrzać do 80oC. Żelatynę połączyć z sokiem z wiśni, dodać puree z maliny i wiśnie pokrojone na pół.
Jurij Gorobczyszyn – Sous Pastry Chef w Restauracji Cucina w City Park Hotel w Poznaniu. Absolwent poznańskiej Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii; doświadczenie zdobywał w Hotelu Imperator w Nimes (Francja), szkolił się u światowej klasy cukierników: Teda Chaixa, Antonio Bachoura oraz Alexandre’a Bordeaux. Uczestniczył w Konkursie Zielona Budka Master Challenge (2016); w Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry Chef 2016 zajął 2. miejsce.