czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Pączki i Pączusie serowe 0

dodano ,Martin Braun, materiał promocyjny

autor: Grados i Martin Braun Gruppe

RECEPTURA I – PĄCZKI

Produkty
10,00 kg mąka pszenna
1,00 kg Berliner Plus
3,00 kg woda.

Wszystkie składniki intensywnie zagnieść
2,3 kg jajka
1,00 kg olej
0,70 kg drożdże

Czas mieszania
Mieszacz spiralny:
2 minuty wolne obroty
6-8 minut szybkie obroty
Temperatura ciasta 24-27°C

Sposób przygotowania
–    ciasto na pączki bez leżakowania uformo­wać w kulę
–    waga prasy 1,50 kg
–    gara prasy około 15 minut
–    prasę rozgnieść, zaokrąglić i podzielić na dzielarce
–    gara kęsów 3
–    czas gary 60-65 minut
–    temperatura gary około 35°C
–    wilgotność 75-85 %
–    temperatura tłuszczu do smażenia: 170–175°C
–   czas smażenia: 6-8 min
–   każdą stronę smażyć 2 razy
–   po wystudzeniu szprycować nadzieniami Grados
–   dekorować cukrem pudrem lub pomadą.



RECEPTURA II – PĄCZUSIE SEROWE

Produkty
3,00 kg Mix Twarogowy 50%
7,00 kg mąka pszenna typ 500
3,00 kg twaróg Dr. Oetker
3,00 kg jaja
5,00-5,50 kg woda

Sposób przygotowania
–    wszystkie składniki wymieszać płaskim mieszadłem na jednolitą masę na śred­nich obrotach około 1,5-3 minut
–    smażyć szprycując na fryturę bezpośred­nio z rękawa cukierniczego
–    temperatura frytury 180°C,
–    czas smażenia 3-5 minut
–    przy zastosowaniu twarogu mielonego należy zdjąć z receptury około 10% wody.

Mieszanka Berliner Plus to połącze­nie tradycyjnej receptury z nowoczesną technologią.Jednak głównym atutem zastosowania naszej mieszanki jest to, że zawsze otrzymasz produkty, które wyjątkowo długo zachowają świeżość! Pączki na bazie Berliner Plus wyróżnia piękna barwa, szeroka obwódka i wani­liowy aromat.

Mix Twarogowy 50% to produkt naj­wyższej jakości o niskiej zawartości tłusz­czu. Zawiera proszek do pieczenia, dzię­ki czemu może leżakować do 4 godzin. Pączusie serowe na bazie tej mieszanki długo zachowują świeżość a ich wyjątko­wy smak z pewnością zachwyci nie jed­nego klienta.

Nadzienie Advocat – półprodukt spożyw­czy. Nadzienie idealnie nadaje się do na­dziewania pączków, łatwo miesza się z in­nymi kremami tłuszczowymi, budyniowymi i śmietanowymi. Gładka struktura nadzienia pozwala na dozowanie zarówno ręczne jak i mechaniczne. Dzięki zastosowaniu alko­holu posiada wyrazisty smak i niepowta­rzalny aromat.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Martin Braun Sp.z o.o

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe