autor: Grados i Martin Braun Gruppe
RECEPTURA I – PĄCZKI
Produkty
10,00 kg mąka pszenna
1,00 kg Berliner Plus
3,00 kg woda.
Wszystkie składniki intensywnie zagnieść
2,3 kg jajka
1,00 kg olej
0,70 kg drożdże
Czas mieszania
Mieszacz spiralny:
2 minuty wolne obroty
6-8 minut szybkie obroty
Temperatura ciasta 24-27°C
Sposób przygotowania
– ciasto na pączki bez leżakowania uformować w kulę
– waga prasy 1,50 kg
– gara prasy około 15 minut
– prasę rozgnieść, zaokrąglić i podzielić na dzielarce
– gara kęsów 3
– czas gary 60-65 minut
– temperatura gary około 35°C
– wilgotność 75-85 %
– temperatura tłuszczu do smażenia: 170–175°C
– czas smażenia: 6-8 min
– każdą stronę smażyć 2 razy
– po wystudzeniu szprycować nadzieniami Grados
– dekorować cukrem pudrem lub pomadą.
RECEPTURA II – PĄCZUSIE SEROWE
Produkty
3,00 kg Mix Twarogowy 50%
7,00 kg mąka pszenna typ 500
3,00 kg twaróg Dr. Oetker
3,00 kg jaja
5,00-5,50 kg woda
Sposób przygotowania
– wszystkie składniki wymieszać płaskim mieszadłem na jednolitą masę na średnich obrotach około 1,5-3 minut
– smażyć szprycując na fryturę bezpośrednio z rękawa cukierniczego
– temperatura frytury 180°C,
– czas smażenia 3-5 minut
– przy zastosowaniu twarogu mielonego należy zdjąć z receptury około 10% wody.
Mieszanka Berliner Plus to połączenie tradycyjnej receptury z nowoczesną technologią.Jednak głównym atutem zastosowania naszej mieszanki jest to, że zawsze otrzymasz produkty, które wyjątkowo długo zachowają świeżość! Pączki na bazie Berliner Plus wyróżnia piękna barwa, szeroka obwódka i waniliowy aromat.
Mix Twarogowy 50% to produkt najwyższej jakości o niskiej zawartości tłuszczu. Zawiera proszek do pieczenia, dzięki czemu może leżakować do 4 godzin. Pączusie serowe na bazie tej mieszanki długo zachowują świeżość a ich wyjątkowy smak z pewnością zachwyci nie jednego klienta.
Nadzienie Advocat – półprodukt spożywczy. Nadzienie idealnie nadaje się do nadziewania pączków, łatwo miesza się z innymi kremami tłuszczowymi, budyniowymi i śmietanowymi. Gładka struktura nadzienia pozwala na dozowanie zarówno ręczne jak i mechaniczne. Dzięki zastosowaniu alkoholu posiada wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat.