Autorzy: Grzesiek Smulko, Łukasz Staniszewski; klasa II, Zespół Placówek Edukacyjno- Wychowawczych w Lwówku Śląskim
Nauczyciel: Alicja Szajna-Flak
Receptura
Składniki
260 g mąki pszennej typ 450
200 g cukru
4 jajka
20 g przyprawy do piernika
5 g proszku do pieczenia
5 g kakao
300 ml oleju
100 g powideł
Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao oraz olej. Miksować przez chwilę. Na koniec dołożyć powidła i dokładnie połączyć.
Papilotki do muffinek umieścić w blaszce, napełnić je ciastem do wysokości 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika rozgrzanego 190 oC i piec przez 20 min. Mufinki polać polewą i udekorować.