...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Razowy chleb i delikatny pasztet z żurawiną

autor: Dominik Szendzielorz – szef kuchni w restauracji Cysterska

Połączenie puszystego pasztetu drobiowego ze słodką żurawiną i chrupiącymi płatkami migdałów idealnie komponuje się ze zrumienioną grzanką z razowego chleba. Płynne żółtko spaja całość w kremowe trio, które pozwoli delektować się pysznym śniadaniem wielkanocnym w gronie rodziny. Chleb jest nieodłącznym elementem Wielkanocy, zwłaszcza ten tradycyjnie wypieczony.

RECEPTURA
Bochenek (keksówka średniej wielkości)


Składniki
100 g mąki pszennej
400 g mąki razowej
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml mleka
15 g masła
50 g otrębów żytnich



Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 100 ml letniego mleka, delikatnie mieszamy i pozostawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę razową, pszenną i sól, następnie dodajemy zaczyn. Powoli wlewamy resztę mleka, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiany ok. 15-20 min, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30-40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę smarujemy niewielką ilością masła, obsypujemy otrębami, nadmiar wysypujemy.

Wyrośnięte ciasto formujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
Do rozgrzanego piekarnika (190oC) wkładamy formę i pieczemy przez 1 godz. Po upieczeniu wyciągamy chleb z i pozostawiamy do wystudzenia.


Pasztet
(na średniej wielkości keksówkę, ok. 30 cm)

2 kg fileta z kurczaka
150 g płatków migdałów
200 g suszonej żurawiny
2 jajka
100 g bułki tartej
1 średniej wielkości cebulę
2 duże ząbki czosnku
Suszony majeranek, tymianek, rozmaryn, kmin rzymski, kminek, lubczyk
Olej
Sól, pieprz

Dodatki (na 4 porcje)
4 jajka
2 łyżki octu
200 g zielonego groszku
50 g pistacji
50 ml kremówki (36%)
4 kromki chleba razowego
1 łyżka klarowanego masła

Umyte i oczyszczone kawałki filetów mielimy pięć razy na drobnych oczkach. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie przesmażamy na odrobinie oleju do uzyskania złotego koloru, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez 30 s. Płatki migdałów wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy do uzyskania mocno złotego koloru.
Do zmielonej masy dodajemy wystudzoną cebulę z czosnkiem, prażone migdały, żurawinę, jaja, bułkę tartą i przyprawy – wszystko wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Aby masa była luźniejsza, można dodać odrobinę wody.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, do formy wkładamy masę i delikatnie ubijamy, aby pozbyć się nadmiernej ilości powietrza. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika (160oC) i pieczemy przez 45 min.
Upieczony pasztet wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Pistacje obieramy z łusek i wyschniętej skórki, następnie rozdrabniamy w blenderze i pozostawiamy do wyschnięcia. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wkładany chleb i opiekamy go z każdej strony do uzyskania chrupkiej skorupki.
Groszek gotujemy do miękkości, dodając szczyptę soli. Ugotowany miksujemy wraz z kremówką do uzyskania jednolitej, delikatnej konsystencji.

Do rondelka z gotującą się na małym ogniu wodą dodajemy ocet, a następnie pojedynczo wkładamy jajka na ok. 1 min do momentu ścięcia się białka.

Pasztet kroimy w plastry o grubości ok. 1cm i układamy na przemian z grzankami, obok podajemy gorące jajko poche, ciepłe puree z groszku, całość delikatnie obsypujemy pudrem pistacjowym.

 

 

Dominik Szendzielorz – szef kuchni w restauracji Cysterska. Łączy prostotę z nowoczesnością, przedstawiając dania w innym świetle. Stara się pokazywać, że ze zwyczajnych produktów można stworzyć ciekawe kompozycje smakowe i wizualne. W swojej kuchni stawia na jakość i świeżość produktów, które stanowią fundamenty udanego dania i zadowolenia osób, dla których gotuje.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji