...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZPEW w Lwówku Śląskim, materiał promocyjny

Ślimaczki makowe

Autor: Kamil Superson; kl.I, Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczym w Lwówku Śląskim
Nauczyciel: Alicja Szajna-Flak

Receptura

Składniki
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru kryształu  
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka  
15 dag masła

Nadzienie
250 g suchego maku
1 jajko
2-3 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki miodu
gruby cukier  



Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier kryształ oraz opakowanie cukru waniliowego. Wbij jedno jajko, na koniec dodaj posiekane na kawałki masło. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na 30 min do lodówki.

Masa makowa
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na parę godzin , najlepiej na całą noc. Po tym czasie dobrze go odsącz na sicie. Zmiel 2-3 razy w maszynce do mięsa. Wymieszaj z jajkiem, aromatem i miodem. Odstaw.

Przygotowane i schłodzone ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na cienki placek o wymiarach 15 na 30 cm, obydwa placki posmaruj masą makową i zwiń dość ściśle jak roladę. Pokrój w plastry o grubosci ok 1 cm. Obtocz plastry w cukrze, rozłóż ja na blaszce. Piec 12-15 min w temp. 180 stopni.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Placówek Edukacyjno - Wychowawczych w Lwówku Śląskim








Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji