autorzy: Agnieszka Makosz i Patryk Buchaj, uczniowie kl. II Technikum Gastronomicznego z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim.
nauczyciel: Anna Matysiak.
RECEPTURA
Choinka
4 x 40 g ryżu preparowanego
2 x 400 g masy krówkowej
4 łyżki kakao
Ciasteczka
2 szklanki mąki
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
Lukier
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka ciepłej wody
Dekoracja
cukier puder
drażetki dekoracyjne
jadalny brokat
Sposób przygotowania
Choinka
Masę krówkową rozpuścić na małym ogniu, dodawać stopniowo ryż preparowany, lekko ostudzić i formować zwilżonymi rękoma.
Ciastka
Mąkę, masło, cukier i cukier wanilinowy oraz jajko zmiksować na małych obrotach do jednolitej masy. Podzielić na dwie części i odłożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wyciąć ciasteczka. Piec do złotego koloru ok. 15-20 minut.
Lukier
Połączyć składniki i utrzeć na gładką masę.