autorki: Sylwia Matejek, Monika Kaliszuk klasa III tgh Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Elżbieta Stasiowska
RECEPTURA
Biszkopt
4 jaja
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtka. Białka zmiksować z cukrem do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać do piany żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Później dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Uzyskaną masę wymieszać delikatnie łyżką, aby piana nie opadła. Piec ok. 20 min. w temperaturze ok. 180°C. Po ostygnięciu z biszkoptu wyciąć pożądany kształt mikołaja. Przełożyć go masą i odstawić do schłodzenia aby masa zgęstniała.
Masa
200 g margaryny
1 torebka budyniu śmietankowego
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka zagotować z dodatkiem cukru. W pozostałej części mleka rozpuścić torebkę budyniu śmietankowego. Po zagotowaniu mleka z dodatkiem cukru dodać rozpuszczony budyń, mieszać do zagotowania. Następnie pozostawić do ostygnięcia mieszając co jakiś czas. Po przestudzeniu masy budyniowej dodać pokrojoną w kostkę margarynę i dokładnie rozprowadzić margarynę w masie.
Polewa
1 opakowanie białej czekolady
czerwony barwnik
Rozpuścić czekoladę i wymieszać z barwnikiem do uzyskania pożądanego koloru.
Dodatki do dekoracji
wiórki kokosowe białe
perełki złote
śmietanka 30%