autorki: Ewelina Antończuk, Katarzyna Koczkodaj, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Anna Matysiak
RECEPTURA
Piernik
6 szklanek mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka miodu
2 torebki przypraw do piernika
2 łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
4 jajka
1 łyżka śmietany 18%
1/3 szklanki cukru pudru
Lukier
2 białka jaja
2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
1 czekolada gorzka
Wykonanie
Miód i margarynę rozpuścić, a następnie – jeszcze ciepłe – dolewać do mąki i zagnieść nożem. Następnie dodać sodę wymieszaną ze śmietaną i resztę składników (amoniak, przyprawy, kakao, jaja, cukier). Jeśli ciasto wyszło za twarde, można dodać odrobinę śmietany. Pozostawić ciasto na chwilę, aby odpoczęło, w tym czasie przygotować blaszki do pieczenia wyłożone papierem do wypieków, dowolny szablon na domek i wałek. Ciasto rozwałkowywać na 1/2 cm, wykrajać poszczególne elementy i piec ok. 10-15 minut w temperaturze 160°C. Przygotować lukier: białka ubić delikatnie mikserem, cukier puder przesiać i dodawać do białek, ucierać. Wystudzone placki z piernika ozdobić, dach posmarować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, a następnie skleić cały domek.