autorzy: Wiktoria Sawicka, Kamila Bartkowiak, nauczyciel: Anna Matysiak
Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
Składniki
• Pianka
300 ml śmietanki 30%
1 opakowanie galaretki cytrynowej
• Brownie
1 tabliczka gorzkiej czekolady
70 g masła
2 jaja
60 g mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
szczypta chilli
• Polewa
1 tabliczka czekolady mlecznej
40 g masła
• Mus truskawkowy
0,5 kg truskawek
4-5 łyżek cukru pudru
• Poncz
50 ml rumu
100 ml wody
30 g cukru
Dodatkowo: listki mięty do dekoracji.
Wykonanie
Brownie
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać, dodać chilli do smaku.
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Do masy jajecznej powoli dodawać przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C ok. 15-20 minut. Ostudzić, wyciąć foremką odpowiedni kształt.
• Pianka cytrynowa
Śmietankę ubić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklane wody, wystudzić i dodać do śmietanki. Zmiksować. Powstałą piankę przełożyć do formy zgodnej z kształtem wyciętego brownie.
• Polewa
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
• Poncz
Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Dodać rum lub olejek rumowy. Nasączać przekrojone krążki brownie.
• Mus truskawkowy
Truskawki umyć, usunąć szypułki, wrzucić do blendera. Dodać cukier puder, miksować ok 1 min na gładką masę.
• Wykonanie deseru
Brownie nasączamy, wykładamy na nie stężałą piankę. Dekorujemy polewą oraz miętą i musem.