autorzy: Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek, cukiernicy-technolodzy firmy PROSPONA
Ciasto
200 g mąki
130 g cukru pudru
130 g margaryny
4 jaja
5 g proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych
75 g cukru
15 g Miodu sztucznego PROSPONA
90 ml śmietany 30 %
10 g masła
100 g Mieszanki keksowej PROSPONA
Nadzienie
600 g Frużeliny® Owoce leśne w żelu PROSPONA
350 ml śmietany 30%
20 g żelatyny
32 g cukru wanilinowego
200 g serka homogenizowanego
60 g Skoncentrowanej pasty owocowej gruszka PROSPONA
Przygotowanie
• Zagotować 75 g cukru z miodem, masłem i śmietaną. Dodać płatki migdałowe oraz mieszankę keksową.
• Odłożyć do wystudzenia.
• Margarynę utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie ubite białka. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na dwie tortownice o średnicy 24 cm.
• Piec 10 min w temperaturze 190°C, następnie wyłożyć uprzednio przygotowaną masę migdałową i piec jeszcze 20-25 minut.
• Frużelinę® podgrzać i dodać żelatynę (10 g rozpuścić w 60 ml wody). Wystudzić. Wyłożyć na jeden z upieczonych blatów biszkoptowych, wstawić do lodówki.
• Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, dodać serek homogenizowany, skoncetrowaną pastę gruszkową oraz żelatynę (10 g rozpuścić w 60 ml wody). Wymieszać. Uzyskaną masę wyłożyć na wcześniej zastygniętą Frużelinę® i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Schłodzić przez około 2 godziny.