autor: cukiernik Krzysztof Wysłucha
Artukuł pochodzi ze styczniowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
SKŁADNIKI
Rolada biszkoptowa
300 g ECO TRADE Super rolada
90 g wody
250 g jaj
Krem migdałowy
100 g Kremu ECO Talent
400 g masła
250 g mleka
400 g marcepanu
75 g rumu
Banany karmelizowane
6 szt. bananów
100 g masła
100 g cukru
100 g rumu
Polewa czekoladowa
500 g Musso nut
100 g oleju
Do przybrania
Wylewane elementy z czekolady
PROVENDA DARK
Chipsy bananowe
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na roladę biszkoptową połączyć na szybkich obrotach przez ok. 3 min. Wypiekać w temp. 240-250˚C.
Do naczynia wsypać ECO Talent, dodać mleko i mieszać ok. 2 min. Osobno napowietrzyć
100 g masła. Pozostałą ilość masła napowietrzyć z marcepanem. Krem i napowietrzony marcepan z masłem delikatnie połączyć. Na koniec dodać rum. Tak przygotowanym kremem wysmarować formy silikonowe. Schłodzić.
Banany przeciąć wzdłuż i piec na bardzo małym ogniu z cukrem oraz masłem.
Na koniec polać rumem.
Schłodzone formy wypełnić karmelizowanymi bananami. Przykryć okrągłymi biszkoptami. Zmrozić.
Zmrożone bankietówki polać polewą przygotowaną z Musso nut i olejem. Przybrać elementami dekoracyjnymi z czekolady i chipsami bananowymi.