...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Sempre, materiał promocyjny

Blackcurrant mousse

autor: Sempre (Aleksander Zwieryńczyk-Technolog Sempre Group)

Pytanie, które zadajemy sobie o tej porze roku, brzmi: ile jeszcze potrwa zima i czy musi być tak zimno. Z utęsknieniem wyczekujemy promieni słońca, odliczamy dni do wiosny. Mówią, że aby przetrwać zimę, wystarczy ciepłe ubranie. My mamy inną teorię, trzeba regularnie jeść czekoladę oraz smakować potrawy kojarzące się z latem. Dla nas takimi smakami wypełniony jest deser blackcurrant mousse. To połączenie letnich orzeźwiających aromatów musu z czarnej porzeczki z rozgrzewającą mocą chili i żubrówki w musie z mlecznej czekolady.


RECEPTURA

Proporcje na 15-20 sztuk deseru


Mus na białej czekoladzie
0,280 g śmietany 33%
0,150 g czekolady białej Lubeca
0,007 g żelatyny
0,020 g wody
0,05 g likieru cointreau

Wykonanie
Ubić śmietanę na 3/4. Czekoladę rozpuścić (ma mieć ok. 50°C). Rozpuścić żelatynę. Połączyć żelatynę z czekoladą, dodać śmietanę i likier. Wymieszać do uzyskania jednolitego kremu.

Mus porzeczkowy
0,300 g (waga po przetarciu) owoców: porzeczki lub maliny
0,070 g cukru pudru
0,01 g żelatyny
0,03 g wody
0,100 g pasty porzeczkowej Pernigotti
0,150 g ubitej śmietanki

Wykonanie
Namoczyć żelatynę. Owoce połączyć z cukrem pudrem, podgrzać, następnie przetrzeć przez sito. Podgrzać namoczoną żelatynę i połączyć z przetartymi owocami, dodać pastę porzeczkową lub malinową. Całość schłodzić. Do gotowej masy dodać śmietanę.
UWAGA: Masy nie należy mieszać zbyt intensywnie!



Mus czekoladowy (podzielić na 3 porcje)
0,093 g czekolady mlecznej Lubeca
0,11 g śmietanki 33%
0,16 g gorącego mleka 3,2%
5 g świeżego chili
7 g żubrówki

Wykonanie
Czekoladę rozpuścić do temperatury 55°C. Śmietanę ubić, mleko zagotować. Mleko połączyć z gorącą czekoladą, dodać część ubitej śmietanki, zamieszać, dodać kolejną część śmietanki, znów krótko zamieszać, dodać pozostałą śmietankę oraz żubrówkę, chili i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.


Pistacjowa gąbka
80 g pasty Pistacchio Puro 100% Pernigotti
20 g pasty Gusto Caramello Pernigotti
120 g białka
80 g żółtka
40 g cukru
30 g mąki pszennej

Wykonanie
Wszystkie składniki łączymy na gładką masę. Całość wlewamy do syfonu o pojemności 0,5 l, nabijamy nabojem. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce na ok. 5 h.
Papierowy kubek wypełniamy do połowy mieszanką z syfonu. Wstawiamy do mikrofali na 30 s, moc 800 W. Nożykiem odkrawamy ciasto od kubka i wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia.



Wykonanie całości
Mus z białej czekolady układamy na spodzie, na nim mus z porzeczki. Dekorujemy odrobiną musu z mlecznej czekolady. Tak ułożony deser schładzamy przez ok. 1,5 h. Serwujemy na porcelanowych łyżeczkach, dekorujemy pistacjową gąbką. Dla podkreślenia świeżości deseru dodajemy owoce: jeżyny oraz świeżą żurawinę. Całość podajemy z dekoracją z ciemnej czekolady .


Zdjęcie: Aga Piechocińska

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Sempre



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji