autor: Aleksander Zwieryńczyk, mistrz cukiernictwa
Lato już niebawem będzie nas rozpieszczało owocami, orzeźwiającymi smakami i ciepłem. Tymczasem w chłodne i szare dni pozostaje nam cieszyć się kubkiem gorącej herbaty z miodem i pysznymi ciastami. Tarta orzechowo-migdałowa z miodem to nie tylko zastrzyk witamin i wartościowych tłuszczów zawartych w orzechach, to także doskonały sposób na podniesienie poziomu endorfin i chwilę wyłącznie dla siebie. Subtelny smak wanilii podkreśla jej walory smakowe. Tej tarcie nie można się oprzeć. Spróbujcie sami!
RECEPTURA
Ciasto kruche
0,300 g mąki
0,200 g masła
2 żółtka (0,06 g)
0,02 g pasty waniliowej Pernigotti
0,10 g cukru pudru
Masło, cukier, żółtka oraz sól wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę i pastę waniliową. Mieszać krótko, do połączenia się wszystkich składników, schłodzić ok. 1 h. Piec 20 minut w temp. 180oC. Upieczone ciasto ostudzić.
Masa orzechowa
0,120 g schłodzonego masła
0,06 g cukru (może być trzcinowy)
0,08 g miodu
0,04 g kwaśnej śmietany
0,200 g orzechów, migdałów
0,05 g pasty Fragola Pernigotti (truskawka)/Lampone (malina)
szczypta soli
Migdały i orzechy uprażyć, po wystudzeniu posiekać. Masło podgrzać z cukrem, miodem i śmietaną. Całość zagotować. Do rozpuszczonego płynu dodać uprażone orzechy i migdały oraz szczyptę soli. Podgrzać, następnie dodać pastę smakową. Wyłożyć na wystudzone kruche ciasto.
Bon appetit!
Aleksander Zwieryńczyk – mistrz cukiernictwa z długoletnim stażem, praktyki zdobywał pod okiem mistrza Koszeli. Cukiernik z pasją, autor szeregu receptur cukierniczych oraz lodowych. Obecnie związany z firmą Sempre Group specjalizującą się w zaopatrywaniu branży lodziarskiej i cukierniczej, gdzie jako technolog wspiera dział cukierniczy i lodowy, przygotowując nowe receptury.