czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Tarta Orzechowo-Migdałowa z Miodem 0

dodano ,Sempre2, materiał promocyjny

autor: Aleksander Zwieryńczyk, mistrz cukiernictwa

Lato już niebawem będzie nas rozpieszczało owocami, orzeźwiającymi smakami i ciepłem. Tymczasem w chłodne i szare dni pozostaje nam cieszyć się kubkiem gorącej herbaty z miodem i pysznymi ciastami. Tarta orzechowo-migdałowa z miodem to nie tylko zastrzyk witamin i wartościowych tłuszczów zawartych w orzechach, to także doskonały sposób na podniesienie poziomu endorfin i chwilę wyłącznie dla siebie. Subtelny smak wanilii podkreśla jej walory smakowe. Tej tarcie nie można się oprzeć. Spróbujcie sami!


RECEPTURA

Ciasto kruche
0,300 g mąki
0,200 g masła
2 żółtka (0,06 g)
0,02 g pasty waniliowej Pernigotti
0,10 g cukru pudru

Masło, cukier, żółtka oraz sól wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę i pastę waniliową. Mieszać krótko, do połączenia się wszystkich składników, schłodzić ok. 1 h. Piec 20 minut w temp. 180oC. Upieczone ciasto ostudzić.



Masa orzechowa
0,120 g schłodzonego masła
0,06 g cukru (może być trzcinowy)
0,08 g miodu
0,04 g kwaśnej śmietany
0,200 g orzechów, migdałów
0,05 g pasty Fragola Pernigotti (truskawka)/Lampone (malina)
szczypta soli

Migdały i orzechy uprażyć, po wystudzeniu posiekać. Masło podgrzać z cukrem, miodem i śmietaną. Całość zagotować. Do rozpuszczonego płynu dodać uprażone orzechy i migdały oraz szczyptę soli. Podgrzać, następnie dodać pastę smakową. Wyłożyć na wystudzone kruche ciasto.

Bon appetit!

 

 

Aleksander Zwieryńczyk – mistrz cukiernictwa z długoletnim stażem, praktyki zdobywał pod okiem mistrza Koszeli. Cukiernik z pasją, autor szeregu receptur cukierniczych oraz lodowych. Obecnie związany z firmą Sempre Group specjalizującą się w zaopatrywaniu branży lodziarskiej i cukierniczej, gdzie jako technolog wspiera dział cukierniczy i lodowy, przygotowując nowe receptury.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Sempre

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe