czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Piekarstwo

  • Nie szata zdobi człowieka… czyli wszystko o opakowaniach

    Nie szata zdobi człowieka… czyli wszystko o opakowaniach 0

    Co mogą mieć wspólnego: ciepły, chrupiący chleb, tajskie lody, aromatyczna kawa, wegańskie klopsiki i ostre, meksykańskie burrito? Wszystkie te produkty i dania mogą mieć wyjątkowe opakowanie, które w bezpieczny i estetyczny sposób pozwoli je przechowywać, a jednocześnie odróżni je od towarów konkurencji.

    więcej
  • Kim jest twój piekarz?

    Kim jest twój piekarz? 0

    Smak chleba zależy od umiejętności piekarza, użytych surowców, procesów, czasu. A czy narodowość, kolor skóry, orientacja piekarza mają znaczenie? Grupa Chlebem i Solą zajmująca się uchodźcami wraz ze Stowarzyszeniem Otwarta Rzeczpospolita, we współpracy z piekarniami Putka, przeprowadziły wśród Polaków eksperyment społeczny.

    więcej
  • Jakość - szansą na przetrwanie małych młynów (i rzemieślniczych piekarni)?

    Jakość - szansą na przetrwanie małych młynów (i rzemieślniczych piekarni)? 0

    Konsolidacja na rynku młynarskim trwa od lat. Z roku na rok maleje liczba niewielkich, gospodarczych młynów, które kończą działalność lub są wchłaniane przez rynkowych potentatów. W 1990 r. w Polsce działało 2200 tego typu przedsiębiorstw, w 2017 r. Stowarzyszenie Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej szacuje ich liczbę na ok. 100

    więcej
  • (Nie)handlowe niedziele – co, jak i kiedy?

    (Nie)handlowe niedziele – co, jak i kiedy? 1

    1 marca zaczęły obowiązywać przepisy Ustawy z dnia 10 stycznia 2018 r. o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni. Chociaż pierwsze wolne od sprzedaży niedziele już za nami, nadal jest wiele niejasności. Czy nowe normy prawne wpłyną na działalność piekarni, cukierni i lodziarni?

    więcej
  • PFPŻ: VII Akademia FOOD-LEX – jakość i bezpieczeństwo żywności

    PFPŻ: VII Akademia FOOD-LEX – jakość i bezpieczeństwo żywności 0

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w „VII AKADEMII FOOD-LEX – jakość i bezpieczeństwo żywności”. Konferencja odbędzie się 23-24 maja 2018 r. w Hotelu Afrodyta Business & Spa w Radziejowicach k. Warszawy. 25% zniżki dla prenumeratorów kwartalnika „Food-Lex”

    więcej
  • Rola fermentacji w produkcji pieczywa

    Rola fermentacji w produkcji pieczywa 0

    Wielbicieli chemii jest na świecie niewielu. Różne są tego powody. Jednym z głównych jest atmosfera, jaką tworzą masmedia wokół chemicznych dodatków do żywności. Ekologiczne trendy zdobywają sobie coraz więcej zwolenników i powodują, że chemia jest uznawana za największe zło, przyczyna chorób cywilizacyjnych.

    więcej

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe